beeld+7_edited.jpg

Dit verhaal begint honderden jaren terug, bij het ontstaan van stenen huizen. Enkele eeuwen later bouwen we nog altijd op dezelfde manier, maar waarom?

'‘Het grootste probleem is niet

 mensen nieuwe ideeën

 te laten accepteren,

 maar ze hun oude ideeën

 te laten vergeten.’

 By John Maynard Keynes

 

Onze passie voor beton brengt ons bij bouwen in PREFAB beton. Het idee is simpel… wanddelen, inclusief raamopeningen, worden in een fabriek vervaardigd en worden op de werf gemonteerd. Het resultaat…een razendsnel bouwsysteem waarbij een gemiddelde woning in slechts enkele weken ruwbouw winddicht klaar is. Wachtbuizen en uitsparingen voor de stroom zitten reeds in de wanden voorzien en de beton is zodanig glad dat deze niet meer gepleisterd moet worden alvorens te schilderen. Handig toch?  

Doordat de betonnen wanden in ideale omstandigheden in een fabriek vervaardigd worden is er ook geen negatieve invloed van weersomstandigheden zoals bij traditioneel bouwen. Dat betekent geen vertragingen en geen kwaliteitsverlies.

Dit alles klinkt te mooi om waar te zijn, dus wat is de catch?

Prefab bouw vergt een andere, meer up front benadering van het bouwproces. Je zal als bouwheer en architect alles op voorhand moeten beslissen want wijzigingen tijdens de werken zijn niet meer mogelijk. Als architect zien dat als een voordeel. Knopen worden zo definitief doorgehakt en men vermijdt het ontsporen van het bouwbudget door allerhande wijzigingen. Het was met name dit laatste dat een jong koppel uit Zelem inspireerde om als pionier met dit systeem te bouwen. Het resultaat werd een speelse moderne woning, waarin het bouwsysteem optimaal benut werd in enkele doorschietende wanden en ramen op vloerniveau. Zo zijn alle wanden in dit systeem ook direct betonnen balken waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Een zwevende betonnen trap aan de binnenzijde visualiseert niet alleen het rauwe materiaal, maar is een stenen getuige van de kracht van het bouwsysteem waaraan ze verankerd is.

Enkele kruisen twee jonge powerdames ons pad. Ze wensen een heel open woning te bouwen in materialen met een bruut karakter. De ideale case voor prefab beton en een uitgelezen kans om het materiaal deels zichtbaar te behouden, zowel binnen als buiten.. De afwerking gebeurde in een combinatie van crepie en hout aan de voorgevel en grote delen in zichtbeton, gecombineerd met crepie, aan de achtergevel. Het resultaat is opnieuw een speelse moderne woning met veel openheid en een uitgesproken ‘smoel’. In het interieur werd het beton op verschillende plaatsen zichtbaar gehouden en in de inkom gecombineerd met een klinker in blauwe steen. Deze rauwe combinatie straalt pit en karakter uit. Hier wonen dan ook twee eigenzinnige dames met girlpower.  

exterieur 8.jpg
exterieur 2.jpg
beeld 13_edited.jpg